Mooie aanwinsten voor de Teutenkamer in Hamont.

Belevingscentrum van de Teuten
De Teutenkamer in Hamont (naast de bibliotheek, hoek Kloosterstraat/Wal) geeft het boeiende en merkwaardige verhaal van kooplieden uit onze streek, Teuten genoemd,  die vanaf 1500 jaarlijks in ver afgelegen gebieden handel voerden in vooral koper en textiel. Zij verbleven elk jaar in de wintertijd in hun geboortedorp, maar organiseerden  eeuwenlang in het goede seizoen hun ver afgelegen handel.
Dit fenomeen wordt breedvoerig toegelicht in de zogenaamde Teutenkamer te Hamont. Daar kan je voorwerpen en documenten over deze teutenhandel bekijken en krijg je via een gids de nodige info.

Gouden tientjes op zak
Onlangs werden nieuwe mooie objecten aan de collectie toegevoegd.
Een uniek voorwerp is zeker de stoffen geldbeugel van de Borkelse teutenfamilie Heuvels.
Daarin stopte de Teut enkele tientallen gouden tientjes om thuis in het winterseizoen rond te komen en wat extra uit te geven.
Men moet beseffen dat in die tijd nog geen banken bestonden en evenmin papiergeld. Teuten trokken echter nooit met zwaar gevulde geldbeurzen terug naar huis.

 

 

 

 

 

 

Notaboekjes

Aankoop grondstoffen om zalf te maken door de snijder Heuvels 1874-1881

Naast deze stoffen geldbeugel werden nog meer voorwerpen geschonken aan de Teutenkamer: enkele indrukwekkende koperen bussen en een snuiter (een typisch Kempens olielampje in koper). Voor het historisch onderzoek is van grote betekenis een drietal kleine notaboekjes, waarvan er twee voorzien zijn van een uitgebreide methode om paarden, varkens, biggen en stieren te castreren. Teuten waren in die tijd ook actief als een soort van veeartsen en de Hollandse boeren hadden graag te doen met de bekwame Teuten uit onze streek.

 

Wie de Teutenkamer in Hamont wil bezoeken, moet daarvoor een afspraak maken met het VVV- Hamont-Achel:

Gen. Dempseylaan 1,  3930 Hamont-Achel  +32(0)11 64 60 70
info@toerisme-hamont-achel.be