Oudste villa van Noord-Limburg staat in Hamont , maar wordt met de grond gelijk gemaakt ! Nu met nieuws-update !

Update
Het stadsbestuur meldt ons, dat ondanks een vraag om een nieuwe bestemming te geven aan de site van de villa Eyben, zij geruime tijd geleden volledig negatief geantwoord hebben. Een vestiging van de Lidl kan er gewoonweg nooit.
Of de villa afgebroken wordt of niet blijft de vraag. Gezien de erfgoedwaarden aan dit complex verbonden, zou men best alles in het werk stellen om dit ‘vergeten’ monument in stand te houden.

Dat de oudste villa van onze streek, villa Eyben aan de Lozenweg te Hamont wordt afgebroken, is een complete verrassing en een zware aderlating voor het erfgoed.
Het is vooral onbegrijpelijk dat dit unieke pand met een grote erfgoedwaarde ‘vergeten’ is bij de inventarisatie van Monumenten door de Vlaamse Gemeenschap.
De villa Eyben werd begin 1930 gebouwd door notaris Paul Eyben-Janssens, senior, en gold toen als een van de grootste bouwprestaties, heinde en verre.
De villa is trouwens een vroege getuige van de ‘modernistische’ architectuur.
Hoewel deze villa regelmatig aan nieuwe noden en nieuwe verzuchtingen van de opeenvolgende eigenaren werd aangepast, zoals in 1978, heeft het complex zijn oorspronkelijke architectuur behouden.

Sommige getuigen van de bouw, o.a. Harry Van de Broek, weten nog hoe het laaggelegen bouwterrein eerst lange tijd werd verhoogd door het constant aanbrengen van zand, toen nog met paard en kar. 750 karren weet mevr. Stelten, buur van de voormalige notaris, nog te vertellen. Het was, zo getuigt Van de Broek nu nog, een uitzonderlijke gebeurtenis, zeker voor de schoolgaande jeugd.

Dat dit monument nu moet verdwijnen is geen goede beslissing gezien ons toch al beperkt erfgoed in Hamont-Achel.
Voor veel buurtbewoners en anderen is het (nog niet bevestigde) bericht dat deze villa plaats moet maken voor een vestiging van de winkelketen Lidl onbegrijpelijk.