Thuis op de Mulk ofwel Thoews oppe Mulk

23 september om 20 u draait in cinema Walburg de film “Thuis op de Mulk”      

Klik op de camera om de trailer van de film te starten.

Het cafetaria van het bejaardentehuis aan de Bosstraat is gekend als  een ideale ontmoetingsplaats voor bejaarden, familie en vrienden voor bezoek en zoveel vertellingen en zaken “van vroeger”.

Om die interessante beelden, vertellingen en geluid voor de toekomst te bewaren kocht vrijwilliger Guido Tijskens een kleine tweedehandscamera.

Van een twaalftal goede vertellers werden, met hun goedkeuring, beeld en geluid van hun verhalen vastgelegd.
In de 18de eeuw telde het toen nog kleine gehucht “de Mulk” ook een aantal teutenfamilies, klompenmakers en herders, maar vooral boeren. Voornamelijk Don Van der Looy, afkomstig van de Mulk, deed over hen voor de camera zijn verhaal tot in detail. Wat een geheugen had die man!  Was een interview met zuster Bernadette, ook van de Mulk, mogelijk?  Ja ! Zij was zelfs blij dat zij haar herinneringen mocht vertellen.  En hoe!

Het verhaal van de Mulk rond de aankomende zuster Bernadette en verteller Don Van der Looy kreeg snel vorm. Het scenario kwam er bijna als vanzelf! Mulk-bewoner Harrie Beks sprak het geheel aan elkaar. Het grootste gedeelte van de Nederlands-ondertitelde film verliep in het Hamonter dialect. En met resultaat! Voor de camerabeelden en geschied– en heemkundige noten zorgde Guido Tijskens.

In anderhalf uur film krijgt de luisteraar een indrukwekkend beeld van de Hamonter Mulk. Het verhaalt over het oorspronkelijke driehoekige plein aan het toponiem “de Mulk”  dat uitgroeide tot één van de langste straten van Hamont. Eén maand na de filmopnamen overleed zuster Bernadette, Don Van der Looy een jaar later. De film is een ode aan hun leven en verhalen.

De film “Thuis op de Mulk”  is te zien in cinema Walburg op 23 september aanstaande (20u00). Toegang: 6 euro per persoon.