Memorial WO II aan de kapel van de Witteberg te Achel

Ondanks WK met België aan de aftrap, was er veel volk op de Memorial WO II aan de kapel van de Witteberg te Achel 23 juni 2018

Het RAF-Memorial Hamont-Achel organiseert al jaren de herdenking van gesneuvelde bemanningsleden van de Royal Air Force in Hamont-Achel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog crashten in Hamont-Achel drie Britse bommenwerpers. Daarbij lieten 11 bemanningsleden het leven.

De herdenking dit jaar vond uitzonderlijk alleen aan de kapel van de Witteberg plaats, omdat de kapel van de Haart wegens wegeniswerken niet bereikbaar was zaterdag 23 juni 2018 om 14.00 uur.

De herdenkingsplechtigheid werd bijgewoond worden door overzeese gasten uit Engeland en Australië, allen familieleden van bemanningsleden.
Het Raf-comité bracht omstandig het verhaal van deze crashes en bracht hulde aan de overleden helden. Zowel vertegenwoordigers van Australië als Groot-Brittannië, als van vaderlandslievende verenigingen en niet te vergeten kinderen van de Lagere School van Achel brachten een bloemenhulde.

Aangrijpend was het optreden van Scott Cochrane die met gitaar het lied Captain & 366 zong met als thema de heldendaad van zijn stadsgenoot Bruce Meiklejohn die tijdens de crash van zijn vliegtuig aan boord bleef en vermeed dat zijn bommenwerper in het centrum van Achel zou neerstorten.

Na de plechtigheid bood het stadsbestuur van Hamont-Achel een drink aan in parochiezaal “Aan de Statie” in Achel-Statie. Daar werd door de Budelse WO II-specialist René Vos originele stukjes van de gecrashte bommenwerper overhandigd aan de familieleden uit Australië.