In memoriam Leo Noten

Medestichter en ere-voorzitter van De geschiedkundige kring van Hamont-Achel en van het Documentatiecentrum, LEO NOTEN is overleden in Pelt op 29 juni

 

Zijn rol en betekenis voor de cultuurbeoefening en de erfgoedzorg in onze gemeente Hamont-Achel is bijzonder groot.
Aanvankelijk ging zijn aandacht uit naar natuurprojecten en was hij actief in het Hamontse VEN.
Later trouwens was hij ook een degelijke mycoloog: een kenner van paddenstoelen!

In 1984/85 stichtte hij met een aantal gelijkgezinden de Geschied- en Heemkundige Kring De Goede Stede Hamont. Hij bleef er 20 jaar de voorzitter van en bezielde de werking ervan als geen ander.
Grote projecten kwamen tot stand: tentoonstellingen, wetenschappelijk onderzoek in archieven, publicaties. Maar er was meer hij was als ondernemer bewust dat er middelen moesten zijn en die kwamen er via vele relaties.
De eerste tentoonstelling in 1985 over de geschiedenis van de stad Hamont werd een groot succes. De tentoonstelling over 150 jaar trappisten van de Achelse Kluis in 1996 sloeg alle records: 20.000 bezoekers.

Maar Leo was ook strijdlustig voor het erfgoed: de helaas mislukte poging om de oude Posthoorn, de  18de eeuwse halteplaats, te redden was er het beste bewijs ervan.

Motiveren en vooral delegeren was zijn kracht. Er werd geïnvesteerd in vrijwilligers, in middelen om het erfgoed van Hamont-Achel te vrijwaren.
Zo ook lag hij aan de basis van ons Documentatiecentrum Dr. Bussels, dat een van de best uitgeruste in zijn soort, binnen onze provincie Limburg is.

Na 20 jaar voorzitterschap  gaf hij de fakkel door, maar hij paste niet voor cultuur en erfgoed. Integendeel hij bleef zich bekommeren om zijn geesteskind, de Goede Stede Hamont. Ook startte hij met verve met de cultuurkring in het Sint-Jan Berchmanstehuis. De focus lag nu op kunst, film en muziek. Hij wilde die ontbrekende cultuurvormen in Hamont-Achel aanbieden met medewerkers van een groot gehalte

Hamont-Achel mag fier zijn op zo’n geëngageerde persoonlijkheid..

Ongelofelijk  is zijn blijvende inzet om toch telkens nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Dat deed hij nog tijdens onze laatste bestuursvergadering op 13 juni laatstleden.

Leo zal voor ons een grote inspiratiebron blijven

Aan de familie bieden wij onze deelneming volmondig aan

De uitvaartliturgie zal opgedragen worden in de Sint-Laurentius kerk te Hamont op dinsdag 5 juli 2022 om 11.00 uur, waarna Leo te rusten wordt gelegd op de begraafplaats het Boskerkhof.
Samenkomst in de kerk vanaf 10.30 uur.

Gelegenheid om afscheid te nemen van Leo op maandag 4 juli 2022 van 19.00 tot 20.00 uur in het funerarium Creemers, Achelpoort 6 te Hamont.
Schriftelijk rouwadres: Familie Noten – Vestjens p.a. Achelpoort 6, 3930 Hamont-Achel