In de rand

Historische dag voor het eindstation Hamont: teug naar de roots?!


23 augustus 2018 hebben federaal minister van Mobiliteit François Bellot, de burgemeesters Theo Schuurmans, Raf Drieskens, Peter Vanvelthoven, Paul Rotthier, en Infrabel CEO Luc Lallemand het startschot gegeven voor de elektrificatiewerken op de spoorlijn 19 tussen Hamont en Mol

Tweevoudige werken: bovenleidingen en tractie(onderstations)
Het plaatsen van een nieuwe bovenleidingspaal op het perron van Hamont vormt het begin van de elektrificatiewerken op de. In totaal moeten er 830 nieuwe bovenleidingspalen worden geplaatst op het 33 km lange traject van de spoorlijn 19. Verder wordt er ongeveer 200 km aan nieuwe kabels en draden voor de bovenleiding uitgerold. Daarnaast zijn er spoorwerken nodig zoals o.a. de bouw van 2 nieuwe wissels in Balen Werkplaatsen (Lommel), 115 meter spooraanleg in Hamont met verplaatsing van de huidige wissel richting Neerpelt, maar ook aanpassingen aan de leuningen van de 6 bruggen op het traject van de spoorlijn.

Infrabel bouwt in Lommel, Neerpelt en Hamont ook 3 nieuwe tractieonderstations die hoogspanning omzetten in bruikbare spanning voor het treinverkeer. Vanuit het onderstation loopt de omgezette tractiestroom via de bovenleiding naar de treinen zodat die elektrisch kunnen rijden.
Eindresultaat: snelle en milieuvriendelijkste verbinding Hamont-Antwerpen

Klik op bovenstaande foto voor de videobeelden!

Na de elektrificatie van de spoorlijn tussen Herentals en Mol (2015), en de nu gestarte werken tussen Mol en Hamont kan NMBS vanaf 2020 het volledige traject van Antwerpen tot Hamont elektrische treinen inzetten.
De elektrificatie biedt NMBS ook meer mogelijkheden en de reizigers zullen gebruik kunnen maken van moderne en comfortabele treinen, die ook meer capaciteit bieden.
De elektrificatie van dit ontbrekende baanvak draagt bovendien bij tot een betere stiptheid en is milieuvriendelijker.
De oorspronkelijk geraamde investering voor deze elektrificatiewerken bedraagt 47,5 miljoen euro waarvan een deel (40% van het totale eindbedrag) wordt gesubsidieerd door Europa.

Bron: Woordvoerder Infrabel: Frédéric Petit