Aan de honderdjarige Harry Van de Broek (1923-2023)

Harry,

Harry groet ons als honderdjarige met een glas wijn en bijzonder lekkere kaas uit Stolwijk.

We weten het wel. Geen feestgedruis bij je 100ste verjaardag, geen plechtigheden, geen groot bezoek. Dat is je wens.
Daar houden we uiteraard rekening mee.
Je zal het rustig aan doen, zoals het reeds jaren en jaren het geval is
Maar wij, als geschiedkundige kring, willen je toch onze dankbaarheid tonen voor het vele historische en heemkundige werk dat je meer dan een halve eeuw volgehouden hebt.
Je was voor Hamont (Hamont-Achel) één van de pioniers voor heemkunde. Je beperkte je niet alleen tot onderzoek en publicaties, maar je deed ook aan zogenaamde heemschut, zorg voor het behoud van ons lokaal erfgoed.
Je was van ‘veel markten thuis’.
Naast de zorg voor het archief van Hamont en de ontsluiting ervan, was je alert bij archeologische ontdekkingen. Je was zelfs bedrijvig om bepaalde vondsten zelf in kaart te brengen, schetsen te maken. Zo tekende je als eerste in 1994 de blootgelegde fundamenten van de burcht van Hamont.

 

Je had in de jaren 1960 goede contacten met de toparcheologen Roossens en Beex, toen de grafheuvels in de Haarterheide wetenschap-pelijk werden opgegraven.
Je was ook kenner van antiek en zeer speciaal in de Hamonter staande klokken, waarvan je tijdelijk ook een grote collectie kon opsporen.
Je had ook het geduld om het boekbinden aan te leren en lange tijd uit te oefenen.

Een nieuwe wereld ging open door het intensief gebruik van internet. Je beheerste je PC en emailverkeer als geen ander.Zo werd je voor ons tijdschrift Grevenbroeker Echo’s één van de productiefste auteurs en dat doe je nog steeds.

Dat alleen is voor ons, 100 x dank u wel, waard.

In het gelegenheidsboekje -maak je geen zorgen-, op een kleine oplage, komen enkele reacties en herinneringen aan je vele passies aan bod. Geen laudatio, … gewoon hoe wij je werk nog steeds waarderen.

Het ga je goed Harry.

Luk Van de Sijpe
voorzitter